יעל מאור יעקב

מהי חירות?

מהי חירות?

איך אתם מרגישים? האם אתם באמת חופשיים להיות אתם? האם אתם אותנטיים ונאמנים לעצמכם או שבויים במוסכמות?

במאמרו של הרב אלישע אבינר בנושא מהי חירות, הוא מביא את המסר, ומדגיש את משמעות החופש והחירות.

לדבריו, ״חג הפסח איננו מרים את דגל החירות בלבד אלא גם מלמד את האדם כיצד לנצל את חירותו״. בפסח, לא רק עצם החירות חשובה אלא גם מטרתה, כלומר לא די בעובדה להיות חופשי אלא חשוב לקבוע לנו יעדים של אמונה ובחירת דרך ללכת בה על מנת להיות שמח ושלם עם עצמך.

הרב קוק מגדיר את החירות כך: ״החירות האמיתית היא הנאמנות לעצמיות ומסביר כיצד מצה מסמלת חירות. במצה אין תוספת זרה וחיצונית חוץ ממרכיבים בסיסיים (קמח ומים). בדומה למצה, אדם הוא בן חורין רק כאשר הוא נאמן לעצמו ללא תוספת חיצונית״

החירות אם כך, הינה הנאמנות לעצמנו ולדרך שבחרנו. לכל אדם יש יעוד ומטרה ועל מנת לדבוק בהם, כדאי שנרוויח את עצמנו ונשמור על מרחב מאפשר, עם חשיבה והתפתחות חדשנית ואותנטית, על מנת שנוכל ליצור ולממש את החזון שלנו.

חופש, הינו בחירה מודעת ברצון שלנו למיצוי ומימוש עצמי, מה שמקנה לנו בסופו של דבר חיים שלמים, מלאי עניין שמחה וסיפוק רב.

לשם כך עלינו לבחור במטרה ולצעוד באמונה לקראת חיים משמעותיים וערכיים. עלינו להפסיק להשתעבד להרגלים ולמוסכמות חברתיות שלא מתאימות לרוח שלנו. עלינו להתנתק ממחשבות לא טובות להסיר מועקות, לסלק עכבות, ולהתחיל לשנות. עלינו להניח מאחור מחשבות על מה יגידו…

וגם אם לא הולך לנו בקלות,עלינו להיות נחושים, להתמיד, לאזור אומץ, לצעוד לקראת היעד, ולא להניח לשום דבר לעמוד בדרכנו.

ועל כך מוסיף הרב קוק: ״יש בן חורין שרוחו רוח של עבד, ויש עבד שרוחו מלאה חירות, הנאמן לעצמיותו – בן חורין הוא, ומי שכל חייו הם רק במה שטוב ויפה בעיני אחרים – הוא עבד״

כי החופש האמיתי הוא… הנאמנות לעצמנו!